Khamis, Disember 22, 2011

Bila sudah bosan

Assalamualaikum.
cuti sebulan di rumah,memerap di rumah je,habis benang-benang saya kerjakan.ada lagi yang saya tak masukkan.oklah, jom kita intai-intai...........

Dress untuk anak saudara baru


dress ni ada ton warna.benang jenama dan no warna sama,tapi berbeza.di sini ton tak nampak.nak tengok klik sini

Sarung telefon bimbit


yang ni dah lama saya kait.banyak dalam simpanan,cima butangnya terhad,di kuantan tak ade.di Perak baulah ada.yang ada dalam simpanan saya warna ungu,oren,hijau,tapi tak sampai seru nak masukkan kat sini sebab tak berbutang.jom tengok sini


Felt


rasanya yang atas dan yang tengah tu anda selalu tengok,tapi yang bawah tu mungkin tak pernah tengok,jadi mari sama-sama kita skodeng



Isnin, Disember 19, 2011

Belajar buat felt.


salam semua.dah lama tak masukkan 'berita' kat sini.selalu je ke blog,tapi malas nak ambil gambar masukkan sini.apapun di tengah-tengah malam ni,saya rasa nak pamerkan projek terbaru (belum siap) saya.cepat-cepat ambil gambar dan nak masukkan di sini sebab bunganya (hijau) tu menjadi,seronok bukan main rasanya.bunga ros tu,kelopaknya besar,tak puas hati,lepas ni kena perbaiki.

baru ingat!petang semalam saya ke kedai mini kraf di jaya gading untuk beli benang kait dan butang baju baby yang saya kait.sempat bersembang dengan tuan kedai,katanya di atas terminal bas kuantan ada jual baju-baju kait untuk baby.apalagi sambil-sambil tunggu mak(ma) dan anak-anak sampai saya dan suami sempat tinjau-tinjau,cari kedai(booth) yang dimaksudkan.jumpalah akhirnya,seronok tengok hasil kaitan yang dijual.tengok aje,tapi saya tak beli apa-apa.harga jualan pada saya amat berpatutan.baju baby girl yang baru lahir (agak-agak) tak salah rm18,booties/kasut dan beanie/topi rm 25.kasut dan topi tu dijual sepasang.jadi kalau ada sesiapa yang datang ke kuantan,bolehlah ke kedai tu.hand phone case pun ada,beg.selain tu juga,tempahan diterima.

tu jelah kot untuk kali ni,selamat mengait semua atau pun selamat berkraf semuanya,jangan tangan jadi keras udah le.okey,bye........






Ahad, Oktober 30, 2011

assalamualaikum,salam sejahtera semua.

sudah lama nak kongsikan gambar ni,namun apakan daya sibuk sangat uruskan perpindahan saya dan keluarga.projek-projek ini pun sempat saya buatkan walau pun sibuk,tapi,boleh dikatakan semuanya saya buat di kem.


kotak pensil.
cuba-cuba buat sebenarnya,jadi pulak.untuk kotak pensil,ini yang pertama saya buat,saya dah siap guna dah.walau bagaimanapun,biasalah,bila pertama kali buat,ada silapnya dan kaitan seterusnya saya dah pun berikan penambahbaikan.cuma belum cantum lagi.ada sedang menunggu.nak tengok lagi jom tengok http//raktamrittika-hobiku.blogspot.com/p/macam-macam-ada.html


saya beri kepada intan

sebenarnya,inilah hasil kaitan pertama saya menggunakan kombinasi dua benang ni.perlu kemahiran juga untuk kendalikan benang tu.biasanya,projek pertama yang saya hasilkan saya akan simpan,tapi yang ni saya beri kepada kawan sebilik saya di kem,intan namanya.tengok lagi di http://raktamrittika-hobiku.blogspot.com/p/sarung-telefon.html


tempahan yati untuk perkahwinannya


yang ni dah lama siap,cuma belum poskan kepada tuannya lagi.dah sibuk berpindah.yati akan kahwin hujung bulan ni.jom tengok sini http//raktamrittika-hobiku.blogspot.com/p/sarung-kotak-tisu.html

Selasa, Oktober 18, 2011

salam

kali ni bukan untuk kongsi latest punya projek.projeknya ada,tapi belum balik ke PD.dah 3 minggu tak balik,mingu lepas suami,mak mertua,anak-anak balik ke pasir mas,kelantan sebab nenek suami saya meninggal.seminggu jugaklah balik kampung,tapi saya di kemlah.

SAYA AKAN POSTING.

tu je nak bagitahu,mungkin kuantan,tak pun ipoh.kalau kuantan,saya pun akan posting.tapi kalau ipoh,saya kekal di kem.yang pasti mana pun postingnya,tetap kena kemas untuk pindah.waaaaaaa tak sanggup....................

Ahad, Oktober 02, 2011

penyakit berjangkit

tengah berusaha menyiapkannya



itu bukan tangan saya............suami sayalah tu.tengok apa dah jadi.penangan bini tu.bukan setakat bini mengait,menyulam.suami pun terikut sama.dah kena komplen bininya sebab ambil gambar senget.tak pe,tak pe,dah siap nanti saya letak canteeekk sekali.

projek saya pula belum siap,sarung kotak tisu kawan untuk perkahwinanya dengan sarung kotak tisu KPA,baru dapat benangnya.kat Perak tak jual jenama Wina.beli di PD jugak.nasib baik stok sampai.dah siap nanti,saya kongsikan di sini.


Sabtu, September 17, 2011

projek baru saya

senangnya dalam hati...............


kini menjadi hiasan di ruang tamu rumahku.kembang hidung orang puji cantik.hehe.asalnya nak masukkan satu lagi gambar sarung kotak tisu,tapi belum siap sebab stok benang di kedai habis.askar juga yang tempah,KPA.nanti saya masukkan bila dah balik ke PD semula,esok ke Sungkai daa.amik cuti anak UPSR.

Jumaat, September 09, 2011

bunga kait

sebenarnya saya diberikan tugasan sebelum puasa lepas.bulan puasa sibuk jugak siapkan tugasan.dan ada lagi tugasan kedua.sekarang ni pun tengah sibuk buat.esok dateline.tapi,dah penat buat tugasan,saya sempat juga mengait,maklumlah dah minat.bunganya dah lama saya buat.cuma baru malam tadi saya ambil masa untuk tengok apa jadi hasilnya.batang bunga tu saya kait single crochet.dalamnya dawai saiz 18.dawai saiz sama untuk kdua-dua bunga tu,tapi yang nampak beza sebab saya gunakan jarum kait saiz berbeza,kecil dan besar.niat di hati nak letak dalam pasu jadikan hiasan di rumah.kali ni saya datang kem saya bawa laptop sekali,di pejabat ada wireless.cari bahan untuk tugasan pun belum siap ni.



.

baju raya


lama simpan gambar ni,raya pun dah lepas.saiznya baju bawah tu kecil molek,baju mak mertua saya.saya jahitkan dua pasang.dia jelah yang specialnya sebab saya sempat jahit dua pasang.dan baju paling bawah tu fatin punya.saya buatkan baju pesak gantung dan kainnya saya jahitkan kain dayung.kain duyung ni,baru saya belajar macam mana nak buatnya.sibuk cari di internet.yang farisha pun sama dengan fatin,tapi gambar saya tak ambil.

ma's



fatin's

tips kaitan


memandangkan saya selalu berhadapan dengan masalah semasa mengait,jadi saya berjaya dapatkan penyelesaian untuk mengelakkan kaitan jadi memeri terutamanya untuk dijadikan tali beg.kebiasaan saya menggunakan kaitan single crochet (sc) untuk tali beg.dan saya akan kait seperti benang hijau dalam gambar ni.tak salah saya yang ni saya kait 7 sc dan pusing,kait lagi,pusing .itulah caranya.tapi,untuk mengelakkan tali daripada memeri,saya dapat idea dengan melawan arah kaitan.kaitan biru tu,saya kaitkan untuk tali beg kakak saya,saya kait 90 sc dan pusing.kait 90 sc,pusing,sampailah dapat saiz yang diidamkan.rasanya yang ni saya pusing 4 kali sahaja.kalau yang hijau tu memang berkali-kalilah pusingny.sampaikan menyampah pun ada sebab kena pusing je kerjanya.























Rabu, Ogos 17, 2011

mari tengok mari tengok



inilah dia yang saya bagitahu tempahan abang askar kor JLJ.nak beli benang ni,saya ajak suami sekali.saya tak arif hal-hal askar ni.jadi memandangkan suami saya pun askar juga,saya bagi tugas pilih warna benang kepada dia.tak pe pulak dia,selalunya susah.
petang ni saya ke setiawangsa,bermalam di rumah kawan,aya untuk pergerakan ke sungkai pagi esok.jumaat balik PD semula.abang askar tadi suami ayalah,sampai rumah dia nanti boleh serahkan.seronok dah siap.






Selasa, Ogos 09, 2011

belum siap lagi

assalamualaikum dan selamat petang semua.
nak tunggu siap tak tahu bila.jadi fikir-fikir nak kongsikan juga projek saya ni walaupun tak siap.tengah berusaha untuk siapkannya.

dress baby ni dah lama saya kait,cuma tak sempat siapkan.tengok-tengok tadi,rasanya yang pink tu mungkin dah tersalah kait.jadi,kena betulkan semulalah.kaitan untuk kedua-dua dress ni adalah berbeza untuk skirtnya.bahagian atas tu sama je. kalau nak tengok yang dah siap kat sini http://raktamrittika-hobiku.blogspot.com/p/booties.html



dan yang ni mesti pelik tengok warnanyakan.sebenarnya ini tempahan suami aya,kawan saya.suaminya tentera,kor JLJ.warna ni adalah warna logo JLJ.saya kehabisan stok benang kuning,sikit lagi nak siapnya.nak beli di PD,tak berbaloi pergi semata-mata untuk tu aje.kalau kebetulan ada hal lain,baru saya pergi.lepas siap kuning ni,macam yang sebelum-sebelum ni,saya akan buat kaitan ch han akan buatkan renda menggunakan benang biru tulah.dan macam yang merah bawah tu,benang biru akan saya sudahkan dengan benang putih.tu aya yang nak sebab dia kata nampak lain macam je kombinasi warna tu.




itu sajalah untuk kali ini,jumpa lagi.





Jumaat, Ogos 05, 2011

dah pun siap

salam semua.
siap juga akhirnya tempahan dayah ni.saya sudahkan untuk bahagian tepi dengan kaitan single crochet (sc).lepas ni ada tempahan 2 unit sarung kotak tisu plak.tapi kain pasang untuk baju raya pun belum buat apa-apa lagi. tengok http://raktamrittika-hobiku.blogspot.com/p/macam-macam-ada.html untuk melihat perkembangan projek ini.



jumpa lagi.





Isnin, Ogos 01, 2011

Selamat Berpuasa Untuk Semua

kamera saya dah punberfungsi dengan baik setelah saya menbeli card reader.sebelum ni tak guna card reader pun nak masukkan gambar.macam-macam.baiklah,sebahagian gambar adalah gambar semasa kamera buat hal.jadi,kali nilah baru saya berpeluang masukkan gambar,cuti lama,puasa di rumah tahun ni.




ini kain tudung saya.sulaman tangan,saya yang buatkan.warnanya yang atas tu yang jelas



sambil kursus,saya bawa projek dayah ni. belum siap semuanya.



topi untuk anak,rekaan saya sendiri.



tempahan kawan.






Sabtu, Julai 16, 2011

assalamualaikum,salam sejahtera semua

dah lama saya tak buat post.usaha ada,tapi kamera buat hal.ikutkan ada beberapa gambar untuk dikongsikan,tapi nampaknya kena uruskan kamera dululah.itu kena buat di bidor,perak.sekarang ni saya di rumah,itupun lepas dua minggu berkursus.dan ada lagi satu kursus sebelum puasa.sempatlah masuk kem dulu.rindukan kem kalau lama-lama tinggal.

dalam tempoh 2 bulan lagi suami akan berpindah ke kem batu 10,kuantan.mmmmmmmm penat nak berpindah.hari ni saya sudah kemaskan satu kotak besar pakaian.banyak lagi yang perlu disiapkan.kalau suami saya pindah,alamatnya saya pun akan pindah juga tempat kerja.cuma kena pastikan di kuantan nanti semua hal siap diurus,barulah boleh mohon untuk saya bertukar kem pula.dugaaannn.

kepada pengunjung-pengunjung,harap sabar untuk melihat gambar projek saya.mungkin 30.7 ni saya masukkan gambar.pelatih pun dah tamat latihan masa tu.22.7-28.7 saya akan berkursus di upsi.sebelum ni pun kat situ jugak.masuk u baliklah.

oklh.jumpa lagi.
teruskan berkunjung untuk dapatkan ilham.

Selasa, Jun 14, 2011

nak pergi sungkai dah

lama saya cuti................lepas ni,nak bergerak ke perak plak.apapun macam biasalah blog kena tengok dulu.insya Allah 17 atau 18.6.2011 saya balik ke rumah semula.barulah boleh tengok blog semula.

Khamis, Jun 09, 2011

projek lama di rumah mek di kampung

di bawah ini adalah kerja-kerja tangan yang saya buat.ada yanh hampir tujuh tahun saya buat.saya pun dah lupa bila tengok ianya menghiasi dapur.tanya pada mak siap yang buatkan,katanya sayalah.apapun seronok bila tengok ada guna jugak benda tu walaupun bukan dalam jagaan saya.jom tengok apa ada di rumah mek di kampung.



minnie mouse ini adalah jahitan manik.tarikh siapnya ada saya jahitkan di situ.

cari punya cari ingatkan buah apalah dalam plastik,rupanya benda ni.belum siap lagi.kena sambung buat.








alas oven



alas bio aura




corak ni sudah ada dalam blog ni,cuma benangnya berbeza.yang ni benang kasar.








inilah alas meja yang pernah saya beritahu saiznya mengecil bila siap.sebelah yang mula-mula kait besar.sayang juga walaupun tak sempurna.lama nak siap ni.bertahun juga rasanya.

itu sajalah untuk dikongsi kali ini.akan datang ada pulak.tungguuuuu.........









































































































































Sabtu, Mei 28, 2011



seminggu lepas saya beli beberapa peralatan mengait,menjahit.itu stok di kem.yang atas tu projek lama yang belum siap.sempat tambah sebaris je.benang putih tu hasilnya di bawah..........


ini saya kaitkan untuk kawan.untuk diletakkan di atas dashboard kereta barunya.dia nak saiz sejadah kecil.lama jugak tu nak siapkan.saya kaitkan star stitch.kat you tube ade videonya.







yang ni dah lama siap,cuma baru je ambil gambar.saya tambahkan dengan bunga hitam.dalam page sarung kotak tisu bunga tak letak.masa tu bunga dah ada rasanya.



merah dan putih pilihan ani.tuan empunya tidak dapat dihubungi.kena ikhtiarkan cari tuannya.bawa balik ke kampung pun boleh sebab lepas ni mungkin akan bertolak ke pasir mas,kelantan.


sebelum ni saya ada buatkan warna pink dan putih,tapi salah.fizai nak pink hitam.sudahnya dua-dua dia nak.duit dah bayar siap pun.cuma yang pink putih tu saya tinggakan di rumah.masuk em plak,kena bawalah.

























Sabtu, Mei 14, 2011

projek saya

kerongsang hari guru.


dah balik dari kursus,awal sehari jadualnya tamat untuk beri laluan dan persiapan pelatih plkn melapor.

kesian dua-dua orang anak saya,fikirkan apa nak diberi kepada guru kelas masing-masing untuk hari guru.dapat idea,saya terus je ambil beg jerut,keluarkan bunga-bunga yang dah lama dikait.jahitkan pin,jadilah kerongsang.tak perlu kos untuk beli hadiah,buat sendiri jer.daun tak letak sebab ambil masa pulak,lagipun esok saya akan berangkat ke sungkai,perak untuk bekerja.apapun belum kemas lagi.penat kursus pn belum hilang...........


beg dayah


seperti yang dijanjikan,inilah beg dayah yang saya siapkan sebelum kursus.esok bolehlah bagi pada dayah, jumpa di kem.